Annuitetslån

När du ansöker om ett snabb smslån och till exempel vill låna 2 000 kronor behöver du inte veta vilken typ av lån det är frågan om. Det enda du behöver bry dig om är att lånet ska vara återbetalt i helhet efter 30 dagar, som är den normala löptiden för ett enkelt snabblån.

Om ett snabblån på 1 000 kronor inte räcker till så finns det en annan typ av lån utan säkerhet som du kanske vill ha. Ett lite större smslån brukar oftast kallas privatlån, som precis som det mindre smslånet inte kräver säkerhet eller borgesmän. Du kan ofta ta ett privatlån på upp till 350 000 kronor utan att ens ange vad det är du vill låna till.

När du surfar på webben och bekantar dig med de olika långivarna som erbjuder de större privatlånen med bra villkor och låg ränta så kan det hända att du stöter på termen annuitetslån. I den här artikeln reder vi ut vad ett annuitetslån riktigt är för något och vad du behöver tänka på när du till exempel vill låna 10 000 kronor och lånet är ett annuitetslån.

Ett annuitetslån är en låneform där låntagaren periodiskt återbetalar ett fast, bestämt belopp. Oftast betalas raten en gång varje månad. Denna rat kallas även ett annuitetsbelopp och den varierar i storlek beroende på hur stort lån det är frågan om och vilken återbetalningstid som låntagaren valt.

Vid ett annuitetslån så varierar inte utgiften för avbetalningar och lånekostnaderna under den tid som lånet återbetalas. Oavsett om du lånar 20 000 kronor i ett år eller i fem år så betalar du varje månad samma summa under hela lånetiden.

Eftersom annuiteten – det belopp du betalar varje månad – är konstant så varierar amorteringsdelen under lånets löptid. Amorteringsdelen är alltså den summa som används till att förkorta själva lånekapitalet, den summa ditt privatlån består av. Till en början betalar du mer ränta och mindre amortering, och ju längre löptiden framskrider desto mer amortering och mindre ränta betalar du. Men den sammanlagda summan av amortering plus ränta som du betalar är konstant från månad till månad.

Som låntagare behöver du inte bekymra dig om de exakta siffrorna och andelen amortering/ränta, utan detta är något som långivaren som beviljar ditt privatlån utan säkerhet, räknar ut. Du behöver endast se till att du betalar av lånet en gång i månaden för att undvika att få problem som kan leda till en betalningsanmärkning och skuldsaldo hos kronofogden.

Låneskulden minskar inte linjärt utan den minskar långsamt till en början. Detta bero på det faktum som ovan beskrevs: till en början betalar du mer ränta och mindre amortering. Därför kan den sammanlagda räntekostnaden under hela lånets löptid bli lite högre än om ditt lån är av den andra vanliga typen, som även kallas rak amortering.

Hur som helst, om du lånar 10 000 kronor vet du alltid redan när du lyfter lånet hur mycket du ska betala tillbaka varje månad och du vet även när ditt lån kommer att vara återbetalt i helhet. Du vet även hur mycket ränta du sammanlagt ska betala och hur dyrt lånet kommer att bli.

En lite fördelaktigare konsekvens som ett annuitetslån medför är att utgifterna under lånets löptid är lägre. Du behöver alltså inte betala lika mycket för att få låna 20 000 kronor med rimlig ränta. Detta faktum kan gynna en låntagare som har en lite mer ansträngd likviditet under låneperioden. Och detta innebär även att låntagaren kan ha råd med ett lite större lån än han eller hon skulle ha råd med om lånet vore av typen rak amortering.