Kuluttajat eivät kannata vippikieltoa

Oikeusministeriön asettama pikaluottotyöryhmä on esittänyt vipeille asetettavaksi korkorajoitusta, jonka mukaan vippien korot saisivat jatkossa olla noin 36-50 prosenttia. Lopullinen korkoprosentti tultaisiin päättämään jatkovalmisteluissa. Ongelmana kuitenkin on, että korkorajoitus perustuisi todellisen vuosikoron laskentakaavaan ollen näin täysin kohtuuton.

Korkorajoitus tekisi siis pikavippien tarjoamisesta täysin kannattamatonta liiketoimintaa, ja näin lopettaisi vippien tarjonnan Suomessa kokonaan. Pikaluottotyöryhmä on kysynyt mielipiteitä ehdotukselleen monilta eri tahoilta, ja esimerkiksi kilpailuvirasto on ilmaissut olevansa korkokattoa vastaan. Myös suurin osa kuluttajista on kertonut vastustavansa vipeille asetteilla olevaa, täysin kohtuutonta korkorajoitusta.

Pikalainayhtiö Risicum teki jonkin aikaa sitten sivuillaan tutkimuksen, josta selvisi jopa 83 prosentin kuluttajista vastustavan pikavipeille asetteilla olevia rajoituksia, jotka estäisivät mahdollisuuden käyttää pikalainapalveluita. Vastaajista 84 prosenttia kertoi käyttävänsä vippipalveluita erilaisten arkisten menojen kustantamiseen, kuten esimerkiksi laskujen maksamiseen.

Monet muutkin tutkimukset osoittavat selvästi, että vippejä käytetään suurimmassa osassa tapauksista juurikin tällaisten tärkeiden menojen hoitamiseen, eikä suinkaan esimerkiksi juhlimiseen tai pelaamiseen, toisin kuin monesti vippien aiheuttamista ongelmista uutisoidessa annetaan ymmärtää. Pikalainat ovat käytännössä ainoa keino saada nopeasti lainaa ilman vakuuksia.

Juuri tästä syystä pikavipit sopivatkin niin erinomaisesti esimerkiksi yllättävien menojen hoitamiseen. Pikalainayhtiö Ferratum teki vuodenvaihteessa kyselyn, jossa kuluttajille annettiin mahdollisuus kertoa omista kokemuksistaan pikavippien käytöstä. Lähes kaikissa tarinoissa kerrottiin juuri tällaisista arkisista ja yllättävistä menoista, joiden hoitamiseen lainaa netistä oli sitten haettu.

Eräs vastaajista kertoi jopa, miten pikalaina oli pelastanut hänen lemmikkikissansa hengen. Kuluttajat ovatkin huolissaan siitä, mistä lainaa voi saada nopeasti, jos vipit poistuvat markkinoilta. Moni kuluttaja on kertonut, ettei aina selviäisi kaikista tilanteista, jos ei vippejä olisi tarjolla. Tutkimukseen vastanneista kuluttajista jopa 94 prosenttia kertoikin kokevansa vipit erittäin tärkeäksi palveluksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *