Pikavipit ja pelaaminen eivät ole hyvä yhdistelmä

Pikavipit ja uhkapelaaminen eivät koskaan ole hyvä yhdistelmä. Pelkästään yksin uhkapelaaminen on taloudelliselta kannalta ajateltuna hyvin riskialtista, ja tilanne menee helposti hyvin pahaksi, jos pelaamista alkaa rahoittaan lainarahalla. Pelata voi tietysti kohtuudella vähäisiä määriä kuukaudessa, ja voihan pelaamalla joskus voittaakin varsin mukavasti rahaa. Pelaamista kannattaa kuitenkin harkita tarkkaan, ja miettiä, kuinka paljon oma taloudellinen tilanne antaa pelaamiseen sijoittaa.

Jos pelaamisen takia joutuu ottamaan lainaa ilman vakuuksia, kannattaa pelaaminen lopettaa siihen paikkaan. Pelaamalla voi helposti tuhlata jopa tuhansia euroja päivässä, eikä tavallisilla työssäkäyvillä ihmisillä ole varaa sellaiseen kulutukseen. Vielä kun otetaan huomioon, että lainat kasvavat korkoa, tulee velkavuoresta helposti niin suuri, ettei siitä enää selviä.

Sanomalehti Keskisuomalainen uutisoi jokin aika sitten peliriippuvaisesta henkilöstä, joka kertoi lehden haastattelussa hävinneensä erilaisiin uhkapeleihin elämänsä aikana arviolta noin 150 000 euroa. Noin suurella summalla saisi jo varsin tilavan omakotitalon hyvältä alueelta. Haastateltu peliriippuvainen henkilö kertoi pelaamisen aluksi lähteneen harmittomista korttipeleistä, joista sittemmin siirryttiin pelikoneisiin ja internetin kasinoihin.

Monien peliongelmaisten pahin ongelma on heikko taloudenhallinta. Heikko taloudenhallinta on suomalaisilla yleensäkin vakava ongelma, ja taloudenhallintaa käsitellään esimerkiksi kouluissa aivan liian vähän. Olisikin syytä miettiä, voisiko kasvien latinankielisten nimien sijasta opetella oman talouden hallintaa, joka kuitenkin tulisi varmasti suurimman osan elämissä olemaan se tärkeämpi taito.

Haastateltu peliriippuvainen kertoi pelaavansa vain muutaman kerran viikossa. Kertojen määrällä ei kuitenkaan juurikaan ole merkitystä, jos yhdellä pelikerralla menee kymmeniä, satoja, tai pahimmassa tapauksessa jopa tuhansia euroja. Jo satojen eurojen häviö saattaa jollekin tarkoittaa kokonaisen kuukauden tuloja. Lienee selvää on, ettei kellään ole varaa hävitä kuukauden tulojansa yhdeltä istumalta joutumatta minkäänlaisiin vaikeuksiin.

Peliongelmaisten keskustelufoorumeita selaillessa alkaa todella vasta hahmottamaan, miten paha ongelma uhkapelaaminen voi todella jollekin olla. Mediassa kohutaan usein pikavippiongelmista, kun joku on velkaantunut useiden tuhansien eurojen verran, mutta peliongelmaisille kymmenien tai jopa satojen tuhansien eurojen velat eivät ole lainkaan poikkeuksellisia. Ihmeellistä onkin, miksi pikavippien demonisointiin käytetään niin paljon energiaa, mutta muista vastaavista ongelmista, kuten uhkapelaamisesta, ei uutisoida juuri lainkaan?

Pian tosin pikavippitoiminta tulee luultavasti loppumaan ainakin nykymuodossaan, kun pikavipeille asetteilla oleva korkokatto astuu voimaan. Korkokatto tulee koskemaan kaikkia alle 2000 euron suuruisia kulutusluottoja, ja jatkossa tällaisten luottojen korko saa enää olla 50 prosenttia vuodessa viitekoron lisäksi. Kuulostaa vieläkin paljolta, mutta koska todellisen vuosikoron laskentakaava on pikavippien kaltaisille lyhyille lainoille niin sopimaton, tarkoittaa se käytännössä niin pieniä kuluja, ettei pikavippipalveluille ole jatkossa mahdollista myöntää pieniä lainoja tekemättä tappiota.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *